För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Regeringen: Arbetsgivaravgiften sänks för enmansföretag

Publicerad 21 mar 2016
Regeringen föreslår sänkta arbetsgivaravgifter för enmansföretag från och med nästa år. Företagarna ser det som en efterlängtad signal, men saknar aktiebolagen i förslaget.

Företagarna har länge arbetat för att arbetsgivaravgifterna för småföretag ska sänkas. Dagens besked är förstås positivt, främst genom de signaler det sänder.

Viktig signal

– En viktig och efterlängtad signal från regeringen att man ser småföretagens verklighet och hinder för att anställa. Att anställa den första personen är ofta ett oerhört stort steg för en företagare och för att fler jobb ska skapas behöver hinder rivas och kostnaderna sänkas, säger Företagarnas vd Günther Mårder till SVT.

Regeringen vill med förslaget att fler personer med enskild firma ska ta steget och våga anställa sin första medarbetare. Arbetsgivaravgiften sänks till drygt 10 procent för den första person företagaren anställer. Rabatten ska enligt uppgift gälla högst 12 månader och för lön upp till 25 000 kr/månad.

Företagaren behöver inte betala allmänna löneavgiften och särskilda löneskatten under det första året och lönekostnaden minskar med drygt 4.200 kronor i månaden för en anställd som tjänar 20.000 kronor, enligt SVT Nyheter.

Riskfyllt med anställd i enskild firma

Förslaget omfattar dock inte aktiebolag, något som Företagarna anser att det borde. Att ha en anställd i sin enskilda firma är nämligen inte oproblematiskt.

- Det är viktigt att varje enskild företagare noga överväger om det är värt risken att anställa. I en enskild firma är du personligt ansvarig för företagets alla åtaganden, och med anställd personal ökar risken. Det här är därför främst en fråga för aktiebolag. Vi har inte alla detaljer i förslaget men enligt i denna stund tillgängliga uppgifter ska tyvärr inte aktiebolag omfattas, säger Annika Fritsch, skatteexpert på Företagarna.

Liten reell påverkan

Bara omkring fem procent av enskilda firmor har idag anställda. Förslaget får därför troligen en mer symbolisk innebörd än en reell påverkan, anser Företagarna.

Till Dagens Industri säger Günther Mårder:

– Vi ser gärna att det här bara är ett första steg, och att det är ett förändrat tänk hos regeringen som i nästa skede kommer att lansera det här även för aktiebolag. Även om den reformen kommer att vara betydligt mer kostsam eftersom den träffar fler, säger Günther Mårder.

Artikeln uppdaterad 20160322

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna