För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Ny bankskatt slår mot företag och hushåll

Publicerad 30 mar 2016
Föreslagen bankskatt är en direkt kostnadsökning för företag och hushåll, säger Günther Mårder, vd på Företagarna.
Bankskatt

Finansdepartementet föreslår ökad beskattning av banker och andra företag i finanssektorn genom att avdragsrätten för så kallade efterställda lån slopas, skriver Magdalena Andersson, finansminister (S) och Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson (V) på Aftonbladet Debatt.

Verkningslöst, anser Företagarna. Snarare är det ett slag mot hushåll och företag.

- Att föreslå skattehöjningar bankerna är politiskt tacksamt. Bankerna gör stora vinster och är i den allmänna debatten hårt ansatta och sedda som giriga. Men en särskilt riktad bankskatt är verkningslös, säger Företagarnas vd Günther Mårder.

Günther Mårder-  Storbankerna utgör ett oligopol vars tjänster är svåra att ersätta med andra alternativ. Det gör att bankerna med lätthet kan föra över den ökade skattebördan direkt på kunderna vilka är företag och hushåll. Därför blir en bankskatt en direkt skattehöjning för dessa två grupper.

Vill man bryta upp bankoligopolet så handlar det istället om att stimulera möjligheterna att kunna byta bank, menar Mårder.

- Detta kan ske genom underlätta möjligheten att kunna ta med sig kontonummer, förinställda automatöverföringar, registrerade affärspartners och förinställda Bank-ID vid ett bankbyte. Här finns mycket kvar att göra, säger Günther Mårder.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna