För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Sämre företagsklimat i svenska kommuner

Publicerad 24 maj 2016
Attityden till företag blir allt sämre ute i kommunerna. Det visar Svenskt Näringslivs stora enkätundersökning om företagsklimatet med svar från drygt 31 000 företagare från hela Sverige.
Foto: Shutterstock

I enkäten får företagarna bland annat svara på frågor om hur bra kommunernas service till företagen är, kommunpolitikernas attityd till företagande och mycket mer.

"Nu måste politikerna ta tag i sin näringspolitik och skapa bättre förutsättningar för landets alla företag"

På nationell nivå får företagsklimatet i Sverige 3,2 i betyg (1 står för dåligt och 6 för Utmärkt). 3,2 motsvarar Godtagbart och är det lägsta betyget sedan mätningarna påbörjades. På kommunal nivå når resultatet 3,3, vilket är en försämring från förra årets 3,4.

Günther Mårder– Det är allvarligt företagsklimatet försämras. Resultatet visar att nu måste politikerna ta tag i sin näringspolitik och skapa bättre förutsättningar för landets alla företag, säger Günther Mårder, vd Företagarna.

Dålig attityd oroar

Något som är extra oroande är attityden till företagandet. Kommunpolitikernas och kommuntjänstemännens attityder till företagande får det lägsta snittbetygen sedan 2004.

– Småföretagen är livlinan ute i kommunerna och de har skapat fyra av fem jobb och står för en tredjedel av skatteintäkterna i kommunerna. Det är viktigt att politikerna inser att företagen måste få det stöd de behöver av kommunen för att skapa fler jobb och utvecklas, säger Günther Mårder.

Ett annat stort problem som företagarna uppger är den kommunala upphandlingen. Inte inom något annat område är företagens betyg så låga. Åtta av tio kommuner får underkänt.

– Det är bara 27 procent av småföretagen som deltar i offentlig upphandling, det är uppenbart att kommunerna har en resa att göra för att få fler att delta och skapa bättre upphandlingar överlag, säger Günther Mårder.

{Faktaruta}
Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna