För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Smart innovation minskar matsvinnet i skolorna - tog hem Eat Award 2016

Publicerad 14 jun 2016
Camilla Byrinders lösning för att minska matsvinnet i landets skolor konkurrerade ut nio andra regionala vinnare från Sverige och Norge och tog hem segern i Local Eat Award 2016.
Byrinder tar emot pris.

Det blev alltså Camilla Byrinder från Stockholm som gick segrande ur Local EAT Award 2016. Vinsten hon idag fick ta emot på EAT Stockholm Food Forum i juni var 100 000 kronor och mentormöte hos entreprenören Petter Stordalen.

Under våren har Nordic Choice Hotels tillsammans med EAT, Företagarna och NHO letat innovativa lösningar inom mat, hälsa och hållbarhet. Under maj månad korades fem regionala vinnare i Sverige och fem i Norge. I början av juni korades senare en nationell vinnare i varje land. På EAT Stockholm Food Forum, inför världens främsta inom området, avslöjade juryn vem av dessa som kammat hem huvudvinsten på 100 000 kronor.

"Det här ger mig styrkan att fortsätta vara ”isbrytaren” i en konservativ måltidssektor" Camilla Byrinder

- Jag är så otroligt glad över att Måltidsoptimering blivit utsedd till vinnare av Local EAT Award 2016. Det här ger mig styrkan att fortsätta vara ”isbrytaren” i en konservativ måltidssektor och få fler att upptäcka vilken skillnad realtidsinformation gör för att minska matsvinnet och därmed avtrycken i vår miljö, säger vinnaren Camilla Byrinder.

Kraftfullt verktyg för minskat matsvinn

Camilla Byrinders innovation Måltidsoptimering är ett kraftfullt verktyg för att minska matsvinnet på landets skolor. Lösningen är att koppla samman skolornas frånvarosystem med skolköken så att antalet måltider som lagas kan anpassas flera timmar innan eleverna ska äta.

Måltidsoptimering kan redan idag nyttjas inom minst 65 kommuners skolor runt om i Sverige. Innan årets slut är den innovativa IT-tjänsten tillgänglig för drygt 80% av Sveriges skolor och kommuner.

"Det här är ett bra exempel på hur en enskild idé kan slå rot och plötsligt ha potential att förändra väldigt mycket" Günther Mårder

Günther Mårder- Camilla har hittat en lösning på ett stort problem i samhället, att minska matsvinnet är en stor och viktig utmaning. Det slängs alldeles för mycket mat i samband med offentliga måltider, det gäller inte bara skolan. Jag ser därför att många aktörer kan inspireras av Camilla, inte minst i det privata näringslivet. Det här är ett bra exempel på hur en enskild idé kan slå rot och plötsligt ha potential att förändra väldigt mycket. Det är också inspirerande att se någon använda den digitala tekniken på nya sätt, men med redan befintlig data, säger Företagarnas vd Günther Mårder.

Ser stor potential

Petter Stordalen som är jurymedlem ser fram emot att se Måltidsoptimering växa på marknaden.

- Vi är många som drivs av ett stort miljöengagemang men det finns några få som lägger hela sitt engagemang på att lösa de stora miljöutmaningarna. Camilla är en sådan och jag ser en stor potential för hennes IT-lösning. Det kastas alldeles för mycket mat och det är en stor påfrestning på vår planet. Camilla gör det enkelt att göra någonting åt det och jag hoppas att vi snart få se den här typen av lösning som standard på alla våra skolor, säger Petter Stordalen.

 

Tips!

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna