För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Söker nycklarna till framgångsrika företag

Publicerad 19 jan 2016
Knäckfrågor som "Kan vem som helst bli en framgångsrik entreprenör?" och "Hur kan en god idé bli grunden till ett stort företag?" är i fokus i en ny bok på temat entreprenörskap.
Seminarium om framgångsrika företag.

Vi vet att företagare skapar jobb och tillväxt. Men vad är det egentligen som skapar framgångsrika företagare och vad påverkar människor till att vilja starta företag? Det diskuteras i den nya boken "Entreprenörskap – vad, hur och varför" (Studentlitteratur) av Magnus Henrekson och Mikael Stenkula, som i veckan var i fokus på ett seminarium hos Institutet för näringslivsforskning.

Paneldeltagare var Helena Casserlöv-Kvist, vd Meritmind, Marie Löwegren, lektor SKJ Centre for Entrepreneurship, Lunds universitet och Helena Stjernholm, vd Industrivärden. Diskussionen handlade bland annat hur entreprenörer skapas och var de hittar sina förutsättningar och engagemang.

Daniel Wiberg Företagarna

En punkt som flera deltagare betonade är hur viktigt det är att både anställda och företagare kan bygga upp en ekonomisk buffert. 

– Utan buffert är det få som vågar ta risken och satsa på eget företag - det är något vi i Företagarna ofta lyft fram, säger Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg, som fanns på plats under seminariet.

  Ett sätt att underlätta skulle kunna vara ett slags yrkeslivskonto som kan användas under hela livet och till både kompetensutveckling, omställning och eget företagande. Redan idag har vi ju individuella pensionkonton genom exempelvis ITP-systemet. En del av dessa medel borde helt enkelt kunna användas för att skapa större möjligheter under det aktiva yrkeslivet, säger Daniel Wiberg.

Fler företag måste kunna våga växa

En annan fråga var den om att ekonomiska incitament för risktagande är viktiga för att människor ska våga ta chansen och bli egen företagare, istället för att stanna i anställning. Fakta som gång på gång återkommer, menar Daniel Wiberg.

– Men höga skatter på arbete och extremt rigida arbetsmarknadsregler gör det svårt för företag att växa. De flesta företag vill och kan växa!

Entreprenörskap - bokseminarium

Han uppskattade också att vikten av att tidigt påverka unga människors bild av företagande och entreprenörskap diskuterades.

– Utbildning och umgänge påverkar starkt ungas "mindset". Entreprenörskap borde därför vara en naturlig del av unga människors utbildning, säger Daniel Wiberg, som gärna vill rekommendera boken som stod i fokus,  "Entreprenörskap – vad, hur och varför".

– Det är en mycket intressant och lättillgänglig bok även för den som inte själv är insatt i forskningen kring entreprenörskap. Det handlar om hur ekonomisk politik bidrar eller hindrar utbud, efterfrågan och viljan att bli företagare.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna