För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Tomas Blomster ny regionchef i Norrbotten

Publicerad 16 feb 2016
Efter mer än 10 år i Stockholm återvänder Tomas Blomster till sina hemtrakter i Norrbotten, som ny regionchef för Företagarna. Bland annat vill han hjälpa fler företag att erbjuda sina produkter till en bredare marknad. "Jag vill att fler av Norrbottens fantastiska produkter går på export”, säger han.
Foto: Viveka Österman

Företagarna kan stolt presentera Tomas Blomster som ny regionchef i Norrbotten.

Senast kommer han från bank- och försäkringsbranschen där han arbetat med företag och privatpersoners ekonomi. Han har också erfarenhet av att leda stora organisationers försäljning, kundvård och affärsutveckling. 

Varför vill du bli regionchef i Norrbotten, har du någon koppling?

Jag är född i Piteå men har under de senaste tio åren bott och arbetat i Stockholm. Jag är uppvuxen i ett företagarsläkte och har alltid följt Företagarnas arbete. I denna roll får jag nu den fantastiska uppgiften att bidra och påverka till regionens fortsatta tillväxt.      

Jag vill hjälpa fler företag att komma ut på en bredare marknad. Kalixlöjrom är ett utmärkt exempel på hur bra det kan gå.

Vad ser du som den största potentialen och de främsta utmaningarna för Norrbottens företagare?

Vi är inte så många som bor i Norrbotten men vi lyckas trots detta skapa många framgångssagor. Bara den briljanta iden att förlägga datacenter här i regionen, då vi har utrymme, visar att vi har rätt tankesätt. Men det är synd att övriga Sverige knappt vet att det etableras datacenter i norr, vi i Norrbotten behöver marknadsföra oss än bättre. En annan utmaning är att vi måste öka dialogen mellan företagare i de olika kommunerna. Ett ökat samarbete skapar fler affärer. Jag vill också genom mitt arbete hjälpa företag att erbjuda sina produkter till en större marknad, tänk ”Norrbotten på export”. Kalixlöjrom är ett utmärkt exempel. Hela världen älskar produkten, tänk vad synd om endast regionen skulle erbjudas den. Här i norr är kvalitet ett nyckelord, något som också efterfrågas mer än någonsin nationellt likväl som internationellt.   

Vad lockade dig till Företagarna?

Organisationens arbete för ett bättre företagsklimat. Framgångsrika företag är motorn för tillväxt och välstånd och jag vill bidra med min kunskap för att göra det lättare att starta, driva och äga företag i Sverige.  

Framgångsrika företag är motorn för tillväxt och välstånd och jag vill bidra med min kunskap för att göra det lättare att starta, driva och äga företag i Sverige.  

Vad ser du som den utmaningarna för Företagarna som organisation och hur kommer du arbeta med det i Norrbotten?

Företagarnas stora utmaning är att tydligt kommunicera ut vårt erbjudande och varför man som företagare ska prioritera och vara medlem hos oss. Jag vill att ett medlemskap hos Företagarna ska ge ett så stort mervärde att det blir en självklarhet för Norrbottens alla företagare.

Vad har du gjort tidigare, då?

De senaste 10 åren har jag arbetat som civilekonom i Stockholm och bland annat fått möjlighet att jobba med företag och privatpersoners ekonomi. Jag har haft uppdrag som krävt ett stort förtroende från mina chefer att leda och ansvara för organisationers försäljning, kundvård och affärsutveckling. Nu åter i min hemmaregion känns det oerhört spännande att få bidra till tillväxten hos många företag i en stor region, inte bara ett stort företag.      

I Norrbotten kommer jag få leda och arbeta tillsammans med 14 kontor som alla har gemensamt att de är företagare i olika städer, men också med helt olika förutsättningar.

Vilka av dina tidigare erfarenheter tror du kommer bli viktiga i ditt arbete som regionchef?

Jag har i mina tidigare arbeten fått förtroendet att leda stora grupper med personer med olika bakgrund, många idéer och från varandra skilda framtidsambitioner. I Norrbotten kommer jag få leda och arbeta tillsammans med 14 kontor som alla har gemensamt att de är företagare i olika städer, men också med helt olika förutsättningar. I Luleå och Boden är trenden att locka fler datacenter för att främja tillväxt, i Arjeplog och Arvidsjaur lockar man istället bilmärken till att testa sina bilar i ett kallare klimat. Båda enormt spännande på sina sätt, men helt olika utifrån ett företagarperspektiv vilket blir en fantastisk kontrast och möjlighet. Som ledare är jag också väldigt flexibel och innerligt intresserad av människor och företagande.

Vad har du för erfarenheter av företagande?

Min resa som företagare började i Piteå på Strömbackaskolan på den då helt nya linjen ”Företagargrenen”. Uppvuxen i ett stort företagarsläkte där alla mer eller mindre arbetat inom konstruktion och byggbranschen kände jag mig som hemma i skolan där allt fokus låg på att driva företag. Mitt stora intresse väcktes kanske framförallt när jag fick möjligheten att hoppa på något helt nytt där man som student skulle få möjligheten att starta och driva ett företag, Ung Företagsamhet. Ett år senare drev jag mitt första företag, ett handelsbolag, tillsammans med två likasinnade klasskompisar. Och på den vägen är det, idag driver jag ett konsultföretag, C/o Blomster.

Hur skulle du beskriva dig själv?

En pådrivare som fascineras och brinner för att jobba med människor och utveckla företag, för att skapa positiva resultat. Jag är väldigt social, flexibel och uppskattar rak kommunikation. Jag jobbar alltid fokuserat mot att hitta lösningar enligt principen att allt är möjligt.

Vad gör du på fritiden då?

Naturen…det var mycket den som lockade oss till att flytta hem till Norrbotten. Är väldigt intresserad av jakt, fiske och skidåkning. Generellt är jag väldigt förtjust i all sport, gillar matlagning och är avslutningsvis löjligt förtjust i såväl gamla som nya bilar.  

Har du någon familj?

Ja, jag träffade min fru på universitetet, och vi har hängt ihop i 15 år. Tillsammans har vi två barn, en kille och en tjej. Fyraåringen heter Greta och tvååringen heter Levi. Det är full fart hemma som småbarnsförälder men vi brukar försöka hitta på en massa saker tillsammans.

Vi har sommarstuga i Tornedalen där vi gärna tillbringar tid ute i naturen och vi gillar även att resa. Vi har också en liten svart dvärgpudel. Med en villa i Södra Sunderbyn utanför Luleå uppfyller vi kriterierna för Villa, Volvo, Vovve.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna