För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Ofrivilliga företagare utsatt grupp på arbetsmarknaden

Publicerad 25 apr 2016
Idag rapporterar Sveriges Radio Ekot om vår undersökning om "nödvändighetsföretagare". Svårigheterna att få en anställning tvingar utsatta grupper till företagande och resultatet blir en ny, växande utsatt grupp på arbetsmarknaden.

De flesta som startar företag gör det av egen vilja, för att det är en dröm, för att man inte vill ha en chef, eller för att det helt enkelt är mest praktiskt. Men det finns också en annan, växande grupp "ofrivilliga" företagare. En undersökning som vi gjort bland soloföretagare visar att hela 16 procent blev företagare för att de behövde ett arbete men inte fick någon anställning.

Sveriges Radio uppmärksammar idag problematiken genom siffror från vår undersökning och en intervju med Företagarnas vd Günther Mårder. 

– Vi har en relativt hög andel av vad man kan kalla nödvändighetsföretagare, företagare som driver sin egen verksamhet, till följd av att de inte klarar av att ta sig in på arbetsmarknaden som anställda, säger Günther Mårder till Sveriges Radio.

Upplever stor stress
Företagarna undersökningen  visar att nödvändighetsföretagarna i större utsträckning än andra soloföretagare upplever stress kopplat till sin verksamhet.

– Som nödvändighetsföretagare lever man under en osäkerhet eftersom du kanske inte har varaktiga uppdrag. Dessutom är det ju lätt att som företagare hamna mellan stolarna i socialförsäkringssystemet. Det är problematiskt för alla företagare, men såklart blir det extra olyckligt när marginaliserade grupper hamnar där, säger Günther Mårder.

Småföretagare behöver mer hjälp
Att företagande blir en sista utväg för personer som egentligen vill ha en anställning är ett problem. Utvecklingen är en tydlig signal om att trösklarna in på arbetsmarknaden måste sänkas.

- Det är bättre att skapa ett företagsklimat så fler företag kan bli framgångsrika och anställa än att utsatta grupper tvingas till företagande för att det är för dyrt och krångligt att anställa dem, säger Günther Mårder.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna