För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagarna tar fram egen modell för schyssta villkor

Publicerad 26 apr 2016
En majoritet av småföretagen, och därmed Sveriges företag, väljer bort de kollektivavtal som finns idag. För att även företag utan kollektivavtal ska kunna visa att de har schyssta villkor för sina anställda, vill Företagarna ta fram en egen modell.
Foto: Shutterstock

Kollektivavtalen är som de ser ut idag inte anpassade för den moderna arbetsmarknaden. Småföretagen och deras anställda efterfrågar större flexibilitet vad gäller tid och rum för arbete. Dessutom saknar de flesta småföretag en personalavdelning som kan hantera det administrativa arbetet som följer av ett kollektivavtal. Därtill tillkommer kostnaderna som ofta är för höga för ett småföretagares marginaler.

Företagarna håller därför på att ta fram en ansvarskod , med syfte att ge arbetsgivare en möjlighet att visa att man kan vara en ansvarsfull och schysst arbetsgivare utan att ha kollektivavtal. Den frivilliga kodexen kommer binda företaget att uppfylla vissa krav och villkor gentemot alla anställda på företaget, vilket skrivs in i anställningsavtalet.

Målet är att hitta nya vägar framåt för en modern arbetsmarknad.

Uppdatering 2018: Företagarnas ansvarskod i dåvarande form som nämns i denna artikel från 2016 arbetas vidare med på olika sätt under andra projektnamn. För mer info kontakta info@foretagarna.se som kan koppla dig till rätt person.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna