För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Klart med två nya integrationsprojekt från Företagarna våren 2016

Publicerad 21 dec 2015
Antalet invånare i Sverige växer snabbt. Inom kort startar Företagarna två projekt som ska bidra till integration och nytta för företag.

Satsningarna finansieras av Tillväxtverket, som tar särskilt hänsyn till småföretag i integrationsprocessen, och är inom områdena praktik och NF-företagande, berättar Företagarnas Erik Ageberg som leder projekten.

Företagarna Praktik

 Detta är en satsning för att skapa praktikplatser för asylsökande. I dag kan asylsökande tvingas vänta upp emot 18 månader på besked på sin uppehållsansökan, utan möjlighet att få lära sig svenska eller få en meningsfull sysselsättning. Företagarna vill att de ska erbjudas praktikplatser samtidigt som småföretagen ges möjlighet att hitta kompetent arbetskraft. Därigenom hoppas vi att nyanlända snabbare kan etablera sig på arbetsmarknaden.

NF-företagande

– Nyanlända som har en bakgrund som företagare i sina ursprungsländer ska genom NF-företagande få en utbildning i svenska förutsättningar för företagande. Sverige har speciella regler och en annorlunda företagskultur jämfört med många andra länder.

 Tillsammans med lokala samarbetspartners får nyanlända företagare hjälp att orientera sig i Sveriges företagsklimat och hjälp med de saker som kan upplevas som annorlunda. Dessutom får de hjälp att bedöma sina affärsidéer. Till sin hjälp får de en mentor som är företagare.

 Förhoppningen är att fler nyanlända ska starta företag som är ännu mer hållbara. Sedan 1990 har fyra av fem jobb skapats i småföretagen. De behövs för att fortsätta skapa jobb och bidra till integrationen av nyanlända. Företagarna och våra 70 000 anslutna företagare står redo att hjälpa till att bygga ett ännu starkare Sverige, säger Erik Ageberg.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna