För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Remissyttrande: Promemorian Justeringar vad gäller det automatiska utbytet av upplysningar om finansiella konton

Publicerad 17 apr 2024
Företagarna avstyrker förslaget.

Läs remissyttrandet som pdf. 

Promemorian innehåller förslag till justeringar i lagstiftningen som avser implementering av den globala standarden om behöriga myndigheters automatiska utbyte av upplysningar om finansiella konton. Bland annat föreslås att den dokumentationsavgift om 7 500 kronor som infördes den 1 januari 2019 för rapporteringsskyldiga finansiella institut ska ersättas av en ny kontoavgift, om 2 500 kronor per rapporteringspliktig period och konto vid brister i lämnande av uppgifterna eller dokumenthantering. Även en andra och tredje kontoavgift, om 5 000 kronor vardera, ska kunna tas ut om bristerna kvarstår. Promemorian innehåller även förslag om att tidpunkten för att lämna upplysningar om finansiella konton tidigareläggs med drygt tre månader, till den 31 januari. Ändringarna föreslås träda i kraft 1 januari 2025.

Företagarna ser problem med den tidigarelagda rapporteringsskyldigheten. En så pass kort tid för att sammanställa uppgifterna ökar risken att felaktiga eller otillräckliga uppgifter lämnas av tids- och resursskäl.

Eftersom kontoavgiften, som är att betrakta som en sanktionsavgift, föreslås ha ett bredare tillämpningsområde än tidigare, riskerar den förkortade tiden för rapportering medföra en påtagligt ökad börda och kostnad för rapportering. Förslaget skulle innebära att Sverige potentiellt tillämpar strängare regler än andra länder inom standarden.

Det framkommer inte heller i promemorian att det i dag skulle förekomma för sent lämnade eller felaktiga uppgifter i någon särskild utsträckning. Det faktiska behovet av att införa så pass påtagligt ökade sanktionsavgifter framstår därför som oklart. Företagarna tillstyrker därför inte detta förslag.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.